Найактуальнішим питанням є ідентифікація і
ліквідація проблем у вигляді порушень і зловживань на ринку харчових продуктів. Їхнє
вирішення призведе до покращення
товарного забезпечення суспільства, а отже і до підвищення рівня життя, що
є основною метою будь-якого прогресу.
Дана
стаття присвячена дослідженню якості вершків згущених. У статті проаналізовано
сучасний ринок вершків згущених та їх споживні властивості, наведена порівняльна
оцінка якості вершків згущених різних виробників.
У статті
охарактеризовано стан споживчого ринку засобів для чищення в Україні. Проаналізовані
вимоги до засобів для чищення. Наведено результати дослідження основних показників якості
засобів для чищення.
Стаття
присвячена товарознавчій експертизі якості зразків чаю чорного з бергамотом
різних виробників та порівнянню їх за
органолептичними властивостями.
У статті
викладено дослідження якості та проведення товарознавчої експертизи вівсяних
крупів та вівсяних пластівців. Проведено детальний аналіз маркування і
пакування обраних зразків, описано органолептичні та фізико-хімічні
дослідження, зроблений висновок щодо якості досліджуваних зразків вітчизняних
круп.
В даній статті
представлені результати товарознавчої експертизи двох зразків жувальних гумок
виробників «Dirol Cadbury» та «Wrigley,Росія» за повнотою маркування, органолептичними
та фізико-хімічними показниками якості. Встановлено, що всі зразки містять неповну
інформацію щодо маркування. Крім того, всі зразки містять харчові
добавки, які можуть спричинити шкоду організму людини, а саме: фенілаланін та
аспартам.
Стаття
присвячена проблемі якості дистильованих
алкогольних напоїв, а саме джину. Наведено результатиоцінки якості та встановлено її відповідність
вимогам нормативних документів.
В статті наведені актуальні питання щодо
дослідження якості лікерів вітчизняного виробника. На прикладі лікерів, що
виробляє Львівський лікеро-горілчаний завод, проведена порівняльна оцінка за
органолептичними та фізико-хімічними показниками якості, а також відповідність
маркування лікерів згідно з нормативною документацією. За результатами
досліджень були зроблені висновки.
У статі проаналізовано сучасний ринокборошнянихкондитерських
виробів та результати дослідження якості вафель «Артек» популярних в Україні
торговельних марок, що є лідерами на ринку за обсягами споживання вафель.
В статті наведені результати оцінки якості м’ясних копченостей виробництва
ВАТ ‹‹М’ясокомбінат Ятрань››, за фізико-хімічними та органолептичними
показниками зразків. Напідставі цих
результатів надано характеристику асортименту та доцільності
вживання м’ясних виробів у щоденному раціоні людини.
В
статті наведено сучасні проблеми виробництва м’ясних продуктів на ринку
України. На прикладі сирокопченої ковбаси різних виробників проведена
порівняльна оцінка за органолептичними, фізико-хімічними показниками якості, а
також відповідність маркування ковбасних виробів згідно з нормативною
документацією. За результатами досліджень були зроблені висновки.
Стаття присвячена дослідженню природи волокнистого складу
лляних тканин та їх фізичних і хімічних властивостей. З метою дослідження макроструктури
текстильних волокон в роботі використано світлову мікроскопію. Для якісного і
кількісного визначення волокон у сумішах використано реактив Херцберга. Ідентифікація
волокнистого складу лляних тканин проводилася згідно з ДСТУ 4057-2001 "Матеріали текстильні.
Методи ідентифікації волокон”.
В статті розглядаються етапи експертизи різьблених виробів
з каменю, зокрема:ідентифікація (діагностика), експертиза якості, атрибуція, оцінка.Наведено результати дослідження зразків з
напівдорогоцінного каменю, а саме: фігурки слона, вази, кабошони, відполіровані
зрізи в дерев’яній рамці, каменя "Князь Володимир”.
Надано довідні твердження щодо складу напівдорогоцінного каміння та його виду.
Стаття
присвячена дослідженню якості безалкогольних газованих напоїв, а саме
безалкогольних газованих напоїв типу квас, різних вітчизняних виробників. Також
у роботі проаналізовано особливості експертизи безалкогольних напоїв, зазначені
види фальсифікацій даної групи товарів.
У статті проаналізовано сучасний ринок та
асортимент шоколаду з начинкою. Проведена перевірка правильності і повноти
маркування. Наведені результати експертизи споживних властивостей шоколаду з
начинкою різних українських виробників.
Пропонована наукова стаття присвячена вивченню актуального питання
експертизи какао-порошку. У роботі наведено дослідження світового і вітчизняного ринку
какао-порошку та результати проведення товарознавчої експертизи якості за
комплексом органолептичних та фізико-хімічних показників трьох зразків
какао-порошку різних вітчизняних виробників.
У
статті охарактенризовано стан виробництва плодоовочевих соків, нектарів і
сокових напоїв в Україні. Наведено характеристики плодоовочевих нектарів,
проведено дослідження якості нектарів п’яти найбільш відомих вітчизняних
виробників за органолептичними і фізико-хімічними показниками. Встановлено
відповідність їх якості вимогам ДСТУ G4150:2003 „Соки, напої сокові, нектари плодово-ягідні,
овочеві та з баштанових культур. Загальні технічні умови”.
Стаття присвячена
дослідженню якості м’яса мороженого, а саме м’яса яловичини в напів тушках,
різних вітчизняних виробників. Також у роботі проаналізовано сучасний ринок
мороженого м’яса, окреслено коло основних імпортерів та експортерів, висвітлено
актуальні проблеми ринку м’яса в Україні, основні тенденції та перспективи
розвитку.
В
статті наведено оцінку якості вентиляційних систем українських виробників. На
прикладі заводу «Озон»проведено
дослідження якості виробів.За
результатами досліджень були зроблені висновки.
У даній статті розглядаються
ідентифікація та митне оформлення алмазних порошків НВП "Прецизионные
абразиви”, г. Вишгород, Україна, яке являється великим виробником мікропорошків із синтетичних алмазів, кубічного
нітриду бору (КНБ), карбіду титану (Ti) і інструментів на їхній основі.
В
статті наведено результати товарознавчої оцінки якості бананів сорту Кавендіш
різного ступеню стиглості за органолептичними та хімічними показниками.
В статті розглянуто теоретичні основи методів дослідження
механічної стійкості жіночих колгот із хімічних волокон, зокрема стійкості до
стирання та розтягуваності до розриву. Проаналізовано результати проведених
досліджень зазначених показників на прикладі зразків панчішно-шкарпеткових
виробів.
У статті описуються
мета і порядок ідентифікації сувенірів із дорогоцінних металів та коштовного
каміння. Проаналізовано показники, зазначено засоби та методи ідентифікації даної
підгрупи товарів.
В умовах ринкової економіки важливим об'єктом
ідентифікації стає товар (продукція), в ідентифікації якого раніше не було
необхідності. Процедура проведення ідентифікації на сьогоднішній день відсутня і
нормативно не регламентується.В
роботі нами запропонованорегламент процедури ідентифікаційної експертизи для сувенірів із скла.
Стаття присвячена дослідженню вимог та контролю
якості меблевої фурнітури. Вивчено характерні захисно-оздоблювальні покриття
для полімерних матеріалів, показники та нормативи жорсткості, міцності та
тривкості завіс, показники міцності та тривкості замків і ключів, показники
експлуатаційного зусилля й тривкості фіксаторів, показники міцності
кронштейнів.
В даній статті детально аналізується 82
група УКТЗЕД « Інструменти, ножові вироби і столові прибори з недорогоцінних
металів; частини цих виробів з недорогоцінних металів» та розглянуте питання
ідентифікації , а саме проблеми, які виникають під час проведення ідентифікації
та визначення коду за УКТЗЕД.
В статті розглянуто відмінні особливості
розчинників та особливості їх ідентифікації. Розроблено критерії, методи і засоби
ідентифікації розчинників та наведено результати їх ідентифікаційної експертизи.
Дана стаття
містить результати досліджень якості алкідних лаків для зовнішніх робіт.
Розглянута ситуація на ринку лаків, дана коротка товарознавча характеристика
досліджуваних лаків та проведена їх експертиза.
Статтю присвячено науково-теоретичному обґрунтуванню
товарознавчої експертизи зеленого чаю. В роботі зроблено огляд літературних
джерел вітчизняних і російських науковців в галузі проведення експертизи
харчових продуктів. Визначено суть і поняття експертизи, розкриті основні
напрямки діяльності товарознавців-експертів при проведенні митної експертизи
якості зеленого чаю.
На сьогоднішній день питання ідентифікації є вкрай
актуальним, адже намагаючись інтегрувати вітчизняну економіку в міжнародну економічну
спільноту, Україна відкрила свої ринки для імпортних товарів, внаслідок чого
значно зросла кількість виробників товарів і суттєво збільшилась швидкість
оновлення їх асортименту. В статті проведена ідентифікація рукавичок із шкіри.
У статті розглянуто стан ринку харчових
концентратів, а також висвітлено результати дослідження якості харчових концентратів:
вермішелі швидкого приготування різних виробників згідно нормативних документів.
У даній статті розглянуто особливості заморожування, як одного із
сучасних способів консервування плодоовочевої продукції. Досліджено якість
замороженого перцю солодкогорізних виробників, за органолептичними і
фізико-хімічними показниками.
Марки, клейма і монограми слугували в давні часи позначенням як
майстерень, так і окремих майстрів і живописців. У статті розглянуто систему
клеймування антикварнихвиробів зпорцеляни. Наведено дослідження зразків антикварних виробів за
ідентифікаційними ознаками.
Дослідження
конкурентоспроможності покриттів для підлоги з деревини є досить актуальним,
адже український ринок покриттів переповнений продукцією закордонного
виробництва, яка не завжди відрізняється високою якістю та не є більш
прийнятною за ціною, ніж вітчизняна. В статті проведена оцінка
конкурентоспроможності підлогових покриттів з деревини українського виробництва
методом експертних оцінок.
Дослідженнями даної статті
є товарознавча експертиза якості розчинної кави вітчизняного і закордонного
виробництва. Було досліджено шість зразків розчинної кави, такі як TchiboExclusive, NescafeGold, «Галка», CafeGlobo, CafePele, JacobsMonarch.
Була
проведена оцінка маркування і якості упаковки, органолептичні і фізико-хімічні
дослідження показників розчинної кави.
В
статті досліджено питання оцінки автентичності і прогнозування вартості
антикварних виробів із скла. Для більш об’єктивного
визначення автентичності було розроблено шкалу. Також подано протоколпрогнозування вартості антикварних виробів із
скла.
Проведено
ідентифікаційну експертизу біологічно чистих видів палива. Встановлено, що
біопаливо належить до товарної підкатегорії 2710 00 69 00 за Українською
класифікацією зовнішньоекономічної діяльності (УКТЗЕД). Проведено
идентификационную
экспертизу биологически чистых видов
топлива. Установлено, что биотопливо относятся к товарной подкатегории 9405 40 39 00 за Украинской классификации товаров субъектов
внешнеэкономической деятельности (УКТВЭД).