МОЛОДЬ ЗА ПРАВА СПОЖИВАЧІВ
Субота, 21.12.2024, 15:18
Меню сайту

Форма входу

Пошук

Архів записів

Наше опитування
Оцініть мій сайт
Всього відповідей: 163

Міні-чат

Друзі сайту
КНТЕУ

МЦ ОСА

Портал споживача

Центр Экспертиз "ТЕСТ"

Якість життя

Статистика

[ Нові повідомлення · Учасники · Правила форуму · Пошук · RSS ]
  • Сторінка 1 з 2
  • 1
  • 2
  • »
Модератор форуму: MaEsTrO  
Про те, що ми їмо!
Olga_FysunДата: Середа, 19.05.2010, 20:26 | Повідомлення # 1
Лейтенант
Група: Модераторы
Повідомлень: 41
Репутація: 3
Статус: Offline
Ну що ж, почну перша. cool
Прийшла в голову думка, що потрібно щоб кожен ділився своїми враженнями , знаннями про ті продукти, які постійно лежать на полицях в магазині і які ми майже кожного дня їмо . Так що всіх прошу писати у цій темі про харч. продукти, які ви споживаєте і обов»язкового зазначати виробника, назву і т.д.
ЗРАЗОК № 1Аналіз складу МАЙОНЕЗ НИЗЬКОКАЛОРІЙНИЙ 35% ТМ «Фуршет» ДСТУ 4487:2005

Олія соняшникова рафінована дезодорована
Молоко сухе
Яєчний порошок
Сіль кухонна
Оцтова кислота
Лимонна кислота
Крохмаль модифікований
Камідь ксантанова Е 415
Сорбат калію Е 202
Барвник бета-каротин
Ароматизатор гірчиці
Артезіанська вода

І так, почну з того що лимонна кислота це, по-перше Е 330 (Citric acid), а по-друге вона при вживанні надмірної кількості є канцерогенною (тобто може викликати рак):crazy:
Ще у складі зазначений ароматизатор гірчиці, тоді як у стандарті йдеться мова тільки про порошок гірчичний confused

Щодо Е415 та Е 202 то вони цілком безпечні і дозволені законодавством. thumb

І хочу розвіяти ще один ну дуже поширений міф – крохмаль модифікований це ніби крохмаль з ГМО. blink Модифікований крохмаль – продукт, який під дією фізичної, хімічної або комбінованої обробки змінює свої властивості. АЛЕ НЕ змінює ваш генетичний код!!!!! prof
Органолептична оцінка - зовнішній вигляд : однорідний, сметано подібний, смак і запах – притаманний майонезу, колір – однорідний. respect

 
HelenaДата: П`ятниця, 21.05.2010, 05:54 | Повідомлення # 2
Лейтенант
Група: Пользователи
Повідомлень: 45
Репутація: 2
Статус: Offline
Ну ще він смачний... icecream

Повідомлення відредагував Helena - П`ятниця, 21.05.2010, 05:57
 
Olga_FysunДата: Неділя, 23.05.2010, 01:06 | Повідомлення # 3
Лейтенант
Група: Модераторы
Повідомлень: 41
Репутація: 3
Статус: Offline
Так..про майонез написали, ну а зараз напишу про згущене молоко ( продукт, який я і не тільки я просто обожнюю icecream ).

Піддослідний об’єкт : Молоко незбиране згущене з цукром . ЗАТ «Первомайський молочноконсервний комбінат». ДСТУ 4404:2005

Органолептика:
Смак і запах – характерний солодкувато-солонуватий присмак, притаманний пряженому молоку.
Консистенція – однорідна рідка
Колір – однорідний з кремовим відтінком. up

На жаль, в домашніх умовах перевірити фізико-хімічні показники я не можу… weep

Склад : молоко коров»яче незбиране ,цукор білий, цукор молочний. (в принципі все те, з чого складається «згущонка» і НІЧОГО більше prof ).

Ще хочу сказати, що величезною проблемою виробництва згущеного молока є те, що виробники часто-густо замінюють молочний жир на рослинний. (він то страшної шкоди організму не принесе, просто факт в тому, що нас виходить тримають за «л%хів» і фальсифікують такий цінний продукт dont ).

Тому оприлюднюю останні дослідження згущеного молока Науково-Дослідним Центром Незалежних Споживчих Експертиз «Тест»:

Немолочного жиру НЕМАЄ : respect
1. ЗАО "Купянский молочноконсервный комбинат"/ г.Купянск, Харьковкая обл.
2. ЗАО "Первомайский молочноконсервный комбинат"/ г.Первомайск, Николаевская обл

Немолочний жир Є у кількості від 90 %: crazy
1. ООО "Городокконсервмолоко" по заказу ООО "Бахмачконсервмолоко"
2. ЗАО "Беликский молочноконсервный комбинат"/ пгт.Белики, Полтавская обл. по заказу ЗАО "Лозовской молочный завод"
3. для магазина АТБ на ОАО "Ичнянский молочно-консервный комбинат"/ г.Ичня, Черниговская обл.
4. ОАО "Ичнянский молочно-консервный комбинат"/ г.Ичня, Черниговская обл.
5. ЗАО "Беликский молочноконсервный комбинат"/ пгт.Белики, Полтавская обл. по заказу "Овручский молочноконсервный комбинат"
Це просто жах якийсь!!! eek

До речі, згущене молоко можна робити в домашніх умовах : 350 г цукру + літр молока + варимо 4 години = згущене молоко коричневого кольору (сама робила ) thumb

 
Olga_FysunДата: Неділя, 30.05.2010, 21:21 | Повідомлення # 4
Лейтенант
Група: Модераторы
Повідомлень: 41
Репутація: 3
Статус: Offline
Продовжую дослідження низькокалорійних майонезів: unsure

Новий піддослідний об’єкт № 3Майонез Рафінований Олейна Легкий 30% ДСТУ 4487:2005

Калорійність 298 ккал (жири-30 г, вуглеводи 6,3 г, білки 0,5 г)
І так - Склад:

Очищена вода
Олія соняшникова рафінована дезодорована
Цукор
Крохмаль модифікований Е 1422
Яєчний жовток
Регулятор кислотності Е 270, Е 260
Стабілізатор Е412, Е 415
Консервант Е202
Ароматизатор натурально-ідентичний гірчиці
Ароматизатор натурально-ідентичний молочні вершки
Барвник бета-каротин Е 160а

Почну з органолептики icecream :
Органолептична оцінка - зовнішній вигляд : однорідний, сметаноподібний, смак і запах – зі стороннім запахом та присмаком (майонез ніби з минулого століття) crazy , колір – однорідний.

Відразу впало в око те, що майонез замість молока (що вимагає класична рецептура prof )міститьАроматизатор натурально-ідентичний молочні вершки no . Добре , що хоч яєчний жовток поки є wink . Що вже казати після цього про гірчичний порошок, коли є чудовий Ароматизатор натурально-ідентичний гірчиці.! shock

Регулятори кислотності : Е 260 – оцтова кислота (його наявність необхідна в майонезі) та Е 270 Молочна кислота (L, D та LD), який вважається небезпечним.

Також майонез має термін зберігання від 120 до 180 діб – хороший майонез не може так довго зберігатися ! це означає , що в ньому підвищена кількість консервантів. А нам потрібні консерванти??? shutup

 
Olga_FysunДата: Неділя, 06.06.2010, 16:04 | Повідомлення # 5
Лейтенант
Група: Модераторы
Повідомлень: 41
Репутація: 3
Статус: Offline
Хвилину назад прочитала, що барвник Бета-кароти Е160 , який постійно додають до майонезів викликає шкірні захворювання crazy .Тепер точно майонез більши їсти не буду...
(Буде тепер салат з олією , або без неї...) weep
 
HelenaДата: Неділя, 06.06.2010, 19:21 | Повідомлення # 6
Лейтенант
Група: Пользователи
Повідомлень: 45
Репутація: 2
Статус: Offline
Ну класно, блін!!!! eek А салат з олією не такий смачний... weep weep weep Але що ж, шкіра важливіше... dont У принципі майонез можна замінити сметаною... З нею також салати смачнючі... icecream icecream icecream
 
Olga_FysunДата: Четвер, 10.06.2010, 13:41 | Повідомлення # 7
Лейтенант
Група: Модераторы
Повідомлень: 41
Репутація: 3
Статус: Offline
Так, треба шукати альтернативи :(((((
 
HelenaДата: П`ятниця, 11.06.2010, 22:35 | Повідомлення # 8
Лейтенант
Група: Пользователи
Повідомлень: 45
Репутація: 2
Статус: Offline
Таки треба, якщо тебе цікавить твоє здоров.я... rolleyes rolleyes rolleyes
 
adminДата: П`ятниця, 11.06.2010, 23:34 | Повідомлення # 9
Сержант
Група: Администраторы
Повідомлень: 36
Репутація: 2
Статус: Offline
... нагадаю, що наші студенти вже розробляють альтернативні "здорові" харчові продукти, які ви мали нагоду продегустувати на святі ТЗФ у КНТЕУ, а для тих кому не вистачило - є фотозвіт у фотоальбомі wink

Хто хоче зайнятися розробкою альтернативного майонезу? book

 
Olga_FysunДата: Середа, 16.06.2010, 02:20 | Повідомлення # 10
Лейтенант
Група: Модераторы
Повідомлень: 41
Репутація: 3
Статус: Offline
Цікава ідея cool . новий соус уже є, ще щось можна подібне до майонезу придумати ...
 
HelenaДата: Четвер, 17.06.2010, 20:06 | Повідомлення # 11
Лейтенант
Група: Пользователи
Повідомлень: 45
Репутація: 2
Статус: Offline
А моя мама робила колись давно домашній майонез, як у рекламі, пам.ятаєте... smile Але він виходить досить специфічним... на гурмана, скажем так... icecream icecream icecream
 
adminДата: Четвер, 17.06.2010, 21:09 | Повідомлення # 12
Сержант
Група: Администраторы
Повідомлень: 36
Репутація: 2
Статус: Offline
Helena, а чим ми не гурмани???
то ми просто відвикли від смаку справжньої їжі, а ті харчові продукти де немає ароматизаторів ідентичних натуральним і підсилювачів смаку наші смакові рецептори вже не сприймають... biggrin
 
HelenaДата: П`ятниця, 18.06.2010, 00:31 | Повідомлення # 13
Лейтенант
Група: Пользователи
Повідомлень: 45
Репутація: 2
Статус: Offline
100% !!! Ми вже й не знаємо як ті справжні продукти смакують... sad
 
Olga_FysunДата: Понеділок, 28.06.2010, 21:52 | Повідомлення # 14
Лейтенант
Група: Модераторы
Повідомлень: 41
Репутація: 3
Статус: Offline
Всім доброго дня (вечора)!!!

Сьогодні у нас в меню….ні, не «згущонка» і навіть не майонез! fudge

Сьогодні буду описувати СУМІШ РОСЛИННО-ВЕРШКОВУ «ТУЛЬЧИНКА № 2» НЕСОЛОНА 62,5 %. happy

Це продукт зроблений за ТУ, напевно найбільш доцільним є оцінювати цю суміш за ДСТУ 4445:2005 Спреди та суміші жирові. Загальні технічні умови.

Спочатку органолептика : icecream
Що б не говорити дуже розумними словами зі стандарту, скажу коротко:

Смак і запах – чистий, без сторонніх присмаків і запахів
Консистенція – однорідна, пластична
Колір – однорідний за всією масою
Коротше кажучи, органолептика просто на ура. respect

Далі подивимося, що там в нас у складі - eek
Склад :
замінник молочного жиру (всім нам знайомий маргарин)
молоко коров»яче незбиране
масло вершкове
молоко сухе знежирене

цукор білий кристалічний – виконує функцію наповнювача
натурально-ідентичний ароматизатор «Масло селянське» - куди ж без нього
антиоксидант екстракт зеленого чаю – ну а це для мене просто відкриття. Що може робити у ..ну хай у «майже маслі» екстракт зеленого чаю???!!! fool eek він там взагалі для чого? Якщо хтось знає, напишіть , бо аж самій цікаво ! book

На упаковці зазначено, кількість молочного жиру 14% від загальної кількості жиру.

А це уже стає цікавим, бо по кількості молочного жиру 14%, ми не можемо вважати цю суміш спредом. Чому? А тому, що за ДСТУ 4445:2005 Спред – харчовий жировий продукт, який складається з молочного та рослинного жиру з масовою часткою загального жиру від 50 % до 85 % і в якому частка молочного жиру не менша ніж 25 % від загального жиру prof …. А у нашому продукті частка жиру аж 14 %. wink

Термін зберігання від 45 до 120 діб залежно від температури.
З терміном зберігання також цікаво, продукт з такою кількістю загального жиру 62,5 % і масою нетто 200 г по правилам зберігається десь від 15 до 55 діб максимум. За рахунок чого досягається термінзберігання до 120 ? може це все «чудо екстракт зеленого чаю» ? biggrin

А тепер стосовно ціни. СУМІШ РОСЛИННО-ВЕРШКОВУ «ТУЛЬЧИНКА № 2» коштуєв два рази дешевше ніж масло. Це ясно, що радує (якби за ціною масло і суміш були однаковою, то це уже нахабство останньої стадії dont ). А молочного жиру менше у 7 раз killed порівняно з натуральним маслом ! Безсовісні виробники могли б уже в кінці кінців дотягнути частку молочного жиру у суміші хоч би до 30 %!

Тут хочу замітить, що виробники навіть дуже непогано заробляють на таких «сумішах».
Отакі у нас пироги, а чи з маслом, чи без – обирати вам. king

 
Olga_FysunДата: Неділя, 21.11.2010, 21:12 | Повідомлення # 15
Лейтенант
Група: Модераторы
Повідомлень: 41
Репутація: 3
Статус: Offline
Вітаю всіх smile .
Сьогодні виношу на порядок денний розгляд іноземного харчового продукту - польський плавлений пастоподібний сир (ура! ми розширюємо кордони biggrin ):

Ser topiony kremowy z papryką
Składniki:
Sery, woda,maslo, laktoza
,bialka mleka, sole emulgujące : E450,
E 452, E 339, papryka suszona 1% , sól
Przechwywać w temp. 2-10° C

(нижче переклад)

Сир плавлений з паприкою
Склад :
сир, вода, масло, лактоза(білок молочний),
емульгатори E450, E 452, E 339, висушена паприка 1%, сіль
Зберігання : при температурі 2-10 ° C

Починаю з органолептики (класика жанру ): happy

Смак і запах –без сторонніх присмаків (присутній присмак паприки) і запахів , острий, злегка кислуватий, сирний
Консистенція – однорідна, але занадто м’яка порівняно з українськими плавленими сирками .
Колір – однорідний за всією масою, світло-жовтий

А що ми там маємо у складі?
Для зручності краще порівняти польський сир з якимось сиром, який є на ринку України , отже:

Склад (Ser topiony kremowy z papryką):
сир, вода, масло, лактоза(білок молочний), емульгатори E450, E 452, E 339, висушена паприка 1%, сіль

та

Склад(Сир плавлений пастоподібний «Хохланд» вершковий):
сири напівтверді, масло вершкове, молоко сухе незбиране та/або знежирене, білок молочний, регулятор кислотності (E330), емульгатори (E331, E450, E452), сіль харчова, вода питна.

Як бачимо , різниця між ними - присутність в укр. плавленому сиру Е 330 та Е 331.

А зараз аналіз всіх присутніх Е :

Емульгатори :
E450 - Пірофосфати натрію Diphosphates розлад шлунку (куди ж без нього angry )
E 452 - Поліфосфати Polyphosphates розлад шлунку
E 339 - Фосфати натрію Sodium phosphates розлад шлунку
Е 331 - Цитрати натрію Sodium citrates

Регулятор кислотності:
Е 330 - Лимонна кислота Citric acid канцерогенний ( це теж не новий гість wacko )

Ще хотіла б зробити примітку, що на багатьох польський продуктах не вказана енергетична цінність, і на цьому плавленому сирі також.

Для того , щоб оптимально оцінити, то варто ще згадати фінансову сторону, бо польський сир (Ser topiony kremowy z papryką )належить до нижчої цінової категорії , а Сир плавлений пастоподібний «Хохланд» вершковий – до середної. Можна сказати, що це сир і взагалі багато харчових продуктів відрізняються за якістю та співвідношенням ціна-якість. sad

Прикріплення: 1891002.jpg (39.1 Kb)
 
  • Сторінка 1 з 2
  • 1
  • 2
  • »
Пошук:

Copyright MyCorp © 2024
Сайт создан в системе uCoz