Меню сайту |
|
|
Форма входу |
|
|
Пошук |
|
|
Архів записів |
|
|
Наше опитування |
|
|
Міні-чат |
|
|
Статистика |
|
|
|
| | |
|
Про те, що ми їмо!
| |
Olga_Fysun | Дата: Середа, 19.05.2010, 20:26 | Повідомлення # 1 |
Лейтенант
Група: Модераторы
Повідомлень: 41
Статус: Offline
| Ну що ж, почну перша. Прийшла в голову думка, що потрібно щоб кожен ділився своїми враженнями , знаннями про ті продукти, які постійно лежать на полицях в магазині і які ми майже кожного дня їмо . Так що всіх прошу писати у цій темі про харч. продукти, які ви споживаєте і обов»язкового зазначати виробника, назву і т.д. ЗРАЗОК № 1Аналіз складу МАЙОНЕЗ НИЗЬКОКАЛОРІЙНИЙ 35% ТМ «Фуршет» ДСТУ 4487:2005 Олія соняшникова рафінована дезодорована Молоко сухе Яєчний порошок Сіль кухонна Оцтова кислота Лимонна кислота Крохмаль модифікований Камідь ксантанова Е 415 Сорбат калію Е 202 Барвник бета-каротин Ароматизатор гірчиці Артезіанська вода І так, почну з того що лимонна кислота це, по-перше Е 330 (Citric acid), а по-друге вона при вживанні надмірної кількості є канцерогенною (тобто може викликати рак):crazy: Ще у складі зазначений ароматизатор гірчиці, тоді як у стандарті йдеться мова тільки про порошок гірчичний Щодо Е415 та Е 202 то вони цілком безпечні і дозволені законодавством. І хочу розвіяти ще один ну дуже поширений міф – крохмаль модифікований це ніби крохмаль з ГМО. Модифікований крохмаль – продукт, який під дією фізичної, хімічної або комбінованої обробки змінює свої властивості. АЛЕ НЕ змінює ваш генетичний код!!!!! Органолептична оцінка - зовнішній вигляд : однорідний, сметано подібний, смак і запах – притаманний майонезу, колір – однорідний.
|
|
| |
Helena | Дата: П`ятниця, 21.05.2010, 05:54 | Повідомлення # 2 |
Лейтенант
Група: Пользователи
Повідомлень: 45
Статус: Offline
| Ну ще він смачний...
Повідомлення відредагував Helena - П`ятниця, 21.05.2010, 05:57 |
|
| |
Olga_Fysun | Дата: Неділя, 23.05.2010, 01:06 | Повідомлення # 3 |
Лейтенант
Група: Модераторы
Повідомлень: 41
Статус: Offline
| Так..про майонез написали, ну а зараз напишу про згущене молоко ( продукт, який я і не тільки я просто обожнюю ). Піддослідний об’єкт : Молоко незбиране згущене з цукром . ЗАТ «Первомайський молочноконсервний комбінат». ДСТУ 4404:2005 Органолептика: Смак і запах – характерний солодкувато-солонуватий присмак, притаманний пряженому молоку. Консистенція – однорідна рідка Колір – однорідний з кремовим відтінком. На жаль, в домашніх умовах перевірити фізико-хімічні показники я не можу… Склад : молоко коров»яче незбиране ,цукор білий, цукор молочний. (в принципі все те, з чого складається «згущонка» і НІЧОГО більше ). Ще хочу сказати, що величезною проблемою виробництва згущеного молока є те, що виробники часто-густо замінюють молочний жир на рослинний. (він то страшної шкоди організму не принесе, просто факт в тому, що нас виходить тримають за «л%хів» і фальсифікують такий цінний продукт ). Тому оприлюднюю останні дослідження згущеного молока Науково-Дослідним Центром Незалежних Споживчих Експертиз «Тест»: Немолочного жиру НЕМАЄ : 1. ЗАО "Купянский молочноконсервный комбинат"/ г.Купянск, Харьковкая обл. 2. ЗАО "Первомайский молочноконсервный комбинат"/ г.Первомайск, Николаевская обл Немолочний жир Є у кількості від 90 %: 1. ООО "Городокконсервмолоко" по заказу ООО "Бахмачконсервмолоко" 2. ЗАО "Беликский молочноконсервный комбинат"/ пгт.Белики, Полтавская обл. по заказу ЗАО "Лозовской молочный завод" 3. для магазина АТБ на ОАО "Ичнянский молочно-консервный комбинат"/ г.Ичня, Черниговская обл. 4. ОАО "Ичнянский молочно-консервный комбинат"/ г.Ичня, Черниговская обл. 5. ЗАО "Беликский молочноконсервный комбинат"/ пгт.Белики, Полтавская обл. по заказу "Овручский молочноконсервный комбинат" Це просто жах якийсь!!! До речі, згущене молоко можна робити в домашніх умовах : 350 г цукру + літр молока + варимо 4 години = згущене молоко коричневого кольору (сама робила )
|
|
| |
Olga_Fysun | Дата: Неділя, 30.05.2010, 21:21 | Повідомлення # 4 |
Лейтенант
Група: Модераторы
Повідомлень: 41
Статус: Offline
| Продовжую дослідження низькокалорійних майонезів: Новий піддослідний об’єкт № 3Майонез Рафінований Олейна Легкий 30% ДСТУ 4487:2005 Калорійність 298 ккал (жири-30 г, вуглеводи 6,3 г, білки 0,5 г) І так - Склад: Очищена вода Олія соняшникова рафінована дезодорована Цукор Крохмаль модифікований Е 1422 Яєчний жовток Регулятор кислотності Е 270, Е 260 Стабілізатор Е412, Е 415 Консервант Е202 Ароматизатор натурально-ідентичний гірчиці Ароматизатор натурально-ідентичний молочні вершки Барвник бета-каротин Е 160а Почну з органолептики : Органолептична оцінка - зовнішній вигляд : однорідний, сметаноподібний, смак і запах – зі стороннім запахом та присмаком (майонез ніби з минулого століття) , колір – однорідний. Відразу впало в око те, що майонез замість молока (що вимагає класична рецептура )міститьАроматизатор натурально-ідентичний молочні вершки . Добре , що хоч яєчний жовток поки є . Що вже казати після цього про гірчичний порошок, коли є чудовий Ароматизатор натурально-ідентичний гірчиці.! Регулятори кислотності : Е 260 – оцтова кислота (його наявність необхідна в майонезі) та Е 270 Молочна кислота (L, D та LD), який вважається небезпечним. Також майонез має термін зберігання від 120 до 180 діб – хороший майонез не може так довго зберігатися ! це означає , що в ньому підвищена кількість консервантів. А нам потрібні консерванти???
|
|
| |
Olga_Fysun | Дата: Неділя, 06.06.2010, 16:04 | Повідомлення # 5 |
Лейтенант
Група: Модераторы
Повідомлень: 41
Статус: Offline
| Хвилину назад прочитала, що барвник Бета-кароти Е160 , який постійно додають до майонезів викликає шкірні захворювання .Тепер точно майонез більши їсти не буду... (Буде тепер салат з олією , або без неї...)
|
|
| | |
Olga_Fysun | Дата: Четвер, 10.06.2010, 13:41 | Повідомлення # 7 |
Лейтенант
Група: Модераторы
Повідомлень: 41
Статус: Offline
| Так, треба шукати альтернативи :(((((
|
|
| |
Helena | Дата: П`ятниця, 11.06.2010, 22:35 | Повідомлення # 8 |
Лейтенант
Група: Пользователи
Повідомлень: 45
Статус: Offline
| Таки треба, якщо тебе цікавить твоє здоров.я...
|
|
| |
admin | Дата: П`ятниця, 11.06.2010, 23:34 | Повідомлення # 9 |
Сержант
Група: Администраторы
Повідомлень: 36
Статус: Offline
| ... нагадаю, що наші студенти вже розробляють альтернативні "здорові" харчові продукти, які ви мали нагоду продегустувати на святі ТЗФ у КНТЕУ, а для тих кому не вистачило - є фотозвіт у фотоальбомі Хто хоче зайнятися розробкою альтернативного майонезу?
|
|
| |
Olga_Fysun | Дата: Середа, 16.06.2010, 02:20 | Повідомлення # 10 |
Лейтенант
Група: Модераторы
Повідомлень: 41
Статус: Offline
| Цікава ідея . новий соус уже є, ще щось можна подібне до майонезу придумати ...
|
|
| |
Helena | Дата: Четвер, 17.06.2010, 20:06 | Повідомлення # 11 |
Лейтенант
Група: Пользователи
Повідомлень: 45
Статус: Offline
| А моя мама робила колись давно домашній майонез, як у рекламі, пам.ятаєте... Але він виходить досить специфічним... на гурмана, скажем так...
|
|
| |
admin | Дата: Четвер, 17.06.2010, 21:09 | Повідомлення # 12 |
Сержант
Група: Администраторы
Повідомлень: 36
Статус: Offline
| Helena, а чим ми не гурмани??? то ми просто відвикли від смаку справжньої їжі, а ті харчові продукти де немає ароматизаторів ідентичних натуральним і підсилювачів смаку наші смакові рецептори вже не сприймають...
|
|
| |
Helena | Дата: П`ятниця, 18.06.2010, 00:31 | Повідомлення # 13 |
Лейтенант
Група: Пользователи
Повідомлень: 45
Статус: Offline
| 100% !!! Ми вже й не знаємо як ті справжні продукти смакують...
|
|
| |
Olga_Fysun | Дата: Понеділок, 28.06.2010, 21:52 | Повідомлення # 14 |
Лейтенант
Група: Модераторы
Повідомлень: 41
Статус: Offline
| Всім доброго дня (вечора)!!! Сьогодні у нас в меню….ні, не «згущонка» і навіть не майонез! Сьогодні буду описувати СУМІШ РОСЛИННО-ВЕРШКОВУ «ТУЛЬЧИНКА № 2» НЕСОЛОНА 62,5 %. Це продукт зроблений за ТУ, напевно найбільш доцільним є оцінювати цю суміш за ДСТУ 4445:2005 Спреди та суміші жирові. Загальні технічні умови. Спочатку органолептика : Що б не говорити дуже розумними словами зі стандарту, скажу коротко: Смак і запах – чистий, без сторонніх присмаків і запахів Консистенція – однорідна, пластична Колір – однорідний за всією масою Коротше кажучи, органолептика просто на ура. Далі подивимося, що там в нас у складі - Склад : замінник молочного жиру (всім нам знайомий маргарин) молоко коров»яче незбиране масло вершкове молоко сухе знежирене цукор білий кристалічний – виконує функцію наповнювача натурально-ідентичний ароматизатор «Масло селянське» - куди ж без нього антиоксидант екстракт зеленого чаю – ну а це для мене просто відкриття. Що може робити у ..ну хай у «майже маслі» екстракт зеленого чаю???!!! він там взагалі для чого? Якщо хтось знає, напишіть , бо аж самій цікаво ! На упаковці зазначено, кількість молочного жиру 14% від загальної кількості жиру. А це уже стає цікавим, бо по кількості молочного жиру 14%, ми не можемо вважати цю суміш спредом. Чому? А тому, що за ДСТУ 4445:2005 Спред – харчовий жировий продукт, який складається з молочного та рослинного жиру з масовою часткою загального жиру від 50 % до 85 % і в якому частка молочного жиру не менша ніж 25 % від загального жиру …. А у нашому продукті частка жиру аж 14 %. Термін зберігання від 45 до 120 діб залежно від температури. З терміном зберігання також цікаво, продукт з такою кількістю загального жиру 62,5 % і масою нетто 200 г по правилам зберігається десь від 15 до 55 діб максимум. За рахунок чого досягається термінзберігання до 120 ? може це все «чудо екстракт зеленого чаю» ? А тепер стосовно ціни. СУМІШ РОСЛИННО-ВЕРШКОВУ «ТУЛЬЧИНКА № 2» коштуєв два рази дешевше ніж масло. Це ясно, що радує (якби за ціною масло і суміш були однаковою, то це уже нахабство останньої стадії ). А молочного жиру менше у 7 раз порівняно з натуральним маслом ! Безсовісні виробники могли б уже в кінці кінців дотягнути частку молочного жиру у суміші хоч би до 30 %! Тут хочу замітить, що виробники навіть дуже непогано заробляють на таких «сумішах». Отакі у нас пироги, а чи з маслом, чи без – обирати вам.
|
|
| |
Olga_Fysun | Дата: Неділя, 21.11.2010, 21:12 | Повідомлення # 15 |
Лейтенант
Група: Модераторы
Повідомлень: 41
Статус: Offline
| Вітаю всіх . Сьогодні виношу на порядок денний розгляд іноземного харчового продукту - польський плавлений пастоподібний сир (ура! ми розширюємо кордони ): Ser topiony kremowy z papryką Składniki: Sery, woda,maslo, laktoza ,bialka mleka, sole emulgujące : E450, E 452, E 339, papryka suszona 1% , sól Przechwywać w temp. 2-10° C (нижче переклад) Сир плавлений з паприкою Склад : сир, вода, масло, лактоза(білок молочний), емульгатори E450, E 452, E 339, висушена паприка 1%, сіль Зберігання : при температурі 2-10 ° C Починаю з органолептики (класика жанру ): Смак і запах –без сторонніх присмаків (присутній присмак паприки) і запахів , острий, злегка кислуватий, сирний Консистенція – однорідна, але занадто м’яка порівняно з українськими плавленими сирками . Колір – однорідний за всією масою, світло-жовтий А що ми там маємо у складі? Для зручності краще порівняти польський сир з якимось сиром, який є на ринку України , отже: Склад (Ser topiony kremowy z papryką): сир, вода, масло, лактоза(білок молочний), емульгатори E450, E 452, E 339, висушена паприка 1%, сіль та Склад(Сир плавлений пастоподібний «Хохланд» вершковий): сири напівтверді, масло вершкове, молоко сухе незбиране та/або знежирене, білок молочний, регулятор кислотності (E330), емульгатори (E331, E450, E452), сіль харчова, вода питна. Як бачимо , різниця між ними - присутність в укр. плавленому сиру Е 330 та Е 331. А зараз аналіз всіх присутніх Е : Емульгатори : E450 - Пірофосфати натрію Diphosphates розлад шлунку (куди ж без нього ) E 452 - Поліфосфати Polyphosphates розлад шлунку E 339 - Фосфати натрію Sodium phosphates розлад шлунку Е 331 - Цитрати натрію Sodium citrates Регулятор кислотності: Е 330 - Лимонна кислота Citric acid канцерогенний ( це теж не новий гість ) Ще хотіла б зробити примітку, що на багатьох польський продуктах не вказана енергетична цінність, і на цьому плавленому сирі також. Для того , щоб оптимально оцінити, то варто ще згадати фінансову сторону, бо польський сир (Ser topiony kremowy z papryką )належить до нижчої цінової категорії , а Сир плавлений пастоподібний «Хохланд» вершковий – до середної. Можна сказати, що це сир і взагалі багато харчових продуктів відрізняються за якістю та співвідношенням ціна-якість.
|
|
| |
| |
| | |
|