ТЕМА: Фальсифікація ковбас При виробництві варених ковбас вищого сорту відповідно до рецептури не
повинні використовуватися гостропахучі добавки (часник, кардамон,
мускатний горіх). Якщо ж при виробництві цих ковбас використовують не
зовсім свіже м'ясо або м'ясо, що довго зберігалося у холодильнику і
набуло невластивого свіжому м'ясу запаху, то, щоб замаскувати ці
неприємні запахи, у фарш додають гостропахучі прянощі. Тому якщо при
купівлі варених ковбас вищого сорту ви відчуваєте запах таких прянощів,
то можете бути впевнені, що перед вами фальсифікований продукт.
Використання різних барвників (фуксину, бурякового соку) для надання
ковбасам привабливого зовнішнього вигляду - сьогодні досить
розповсюджений вид фальсифікації.
Розпізнати таку фальсифікацію можна за допомогою етилового або амілового
спирту. Для цього подрібнену ковбасу треба залити невеликою кількістю
спирту. Забарвлення спирту вказує на наявність анілинових барвників.
Крім того, анілінові барвники добре розчиняються у жирах. Тому якщо
шматочки сала у ковбасі забарвлені, то це означає, що у фарш додавали
барвники.
Розповсюдженим видом фальсифікації копчених ковбас є часткова заміна
м'яса салом або сполучною тканиною.
Сполучну тканину добре видно на розрізі батона. Вона має вигляд білих
або жовтуватих вкраплень у масі фаршу. Чим більше таких вкраплень, тим
більше нежилованого м'яса використано при виробництві такої ковбаси.